Kakelugn – en dröm för många

Kakelugnar är en vacker och elegant tillägg till ett hem eller villa och har varit en central del av värmeanläggningar i många hundra år. Trots att en kakelugn kan väga runt 1,5 ton behöver inte bjälklaget nödvändigtvis förstärkas. Särskilt inte om kakelugnen kan förankras i en bärande murvägg eller murstock. Detta gör det möjligt att installera kakelugnar även i flervåningsbyggnader så länge det finns en lämplig skorsten och övriga förutsättningar.

När det gäller kostnaden är det ofta bättre att välja en antik eller begagnad kakelugn istället för en ny. Dessa kan kosta omkring 30 000 kronor, plus 50 000 för installation. En stor fördel med antika kakelugnar är att de tillför mycket personlighet till ett hem samtidigt som de ger mycket värme. Om man bor i ett hus med historia bör man även välja en kakelugn med historia. Dessutom kan antika kakelugnar enkelt säljas monteras ner och muras upp hos en ny ägare.

Med dagens energipriser är det många som väljer att installera en kamin för vedeldning men i längden är en kakelugn en bättre investering. Kakelugnar är mycket energieffektiva och det räcker oftast med en brasa på morgonen och en på kvällen för att få jämn värme. Kakelugnar är också en attraktiv fördel när man säljer sitt hus eller villa och lockar ofta fler spekulanter.

Det största skillnaden mellan en kakelugn och en kamin är den påverkan de har på hemmets karaktär. En kakelugn förhöjer intrycket av hemmet och ger det en känsla av historia, stabilitet och trygghet. Kakelugnar är unika och kräver ofta mer tid och omsorg vid installationen för att få till de rätta detaljerna.

Dessutom är det viktigt att välja rätt typ av kakelugn för just det specifika huset. Kakelugnar finns i en mängd olika storlekar, färger och stilar. De kan också ha olika former och mönster på kaklet. Därför är det viktigt att välja en kakelugn som passar in med husets arkitektur och inredning.

En annan faktor att tänka på är rökkanalen. En korrekt rökkanal är avgörande för att kakelugnen ska fungera säkert och effektivt. En skicklig kakelugnsmurare bör därför alltid utföra en undersökning av rökkanalen innan installationen påbörjas.

Det är också viktigt att välja en skicklig och erfaren kakelugnsmurare. En kakelugn som inte är installerad korrekt kan vara farlig och orsaka skador på huset eller dess invånare.

Men det är inte bara den fysiska installationen av kakelugnen som är viktig. Det är också viktigt att lära sig rätt teknik för att använda den på ett säkert och effektivt sätt. En skicklig kakelugnsmurare bör därför alltid informera sin kund om rätt teknik för att använda kakelugnen.

Sammantaget är en kakelugn en bra investering för den som vill ha en vacker och effektiv värme källa i sitt hem. Men det är viktigt att välja rätt typ av kakelugn och en skicklig och erfaren kakelugnsmurare för att säkerställa att installationen görs korrekt och att kakelugnen kan användas säkert och effektivt.