Älskar vår jordkällare
Vår jordkällare är riktigt gammal, har fått åtyrfulla med lite jordmassor från komposten och göra en ytterdörr av gammalt virke så det passar in. Jordkällaren är en historisk lösning för förvaring av mat och har återigen blivit efterfrågad tack vare en ökad medvetenhet om självhushållning och hållbarhet. Det är fortfarande en av de mest effektiva metoderna för att bevara rotfrukter, inläggningar och frukt.
Tidigare under medeltiden fanns jordkällare under borgar, slott och storgårdar i Sverige. En annan form av jordkällare, kallmurade källarstugor användes för förvaring av mjöd, öl och honung. Under många år användes också stukor vilka var högar av jord för vinterförvaring av rotfrukter.
Med genomslaget av potatisen under 1800-talet blev jordkällaren alltmer populär. Konstruktionen av jordkällaren varierade beroende på tillgängliga material och traditioner men ofta byggdes de med sten eller trä och var kallmurade med en jordisolering ovanpå taket. De placerades på en gynnsam plats på gården, sval på sommaren men inte fryst på vintern, fuktig men inte blöt med hjälp av ventilation och luftströmning.
Med införandet av elektricitet på 1950-talet blev jordkällaren mindre viktig men med ökad medvetenhet om hållbarhet har det blivit populärt att använda jordkällare igen. En rätt byggd jordkällare är hållbar och effektiv för förvaring av mat.